Recepten van ABC Diëtisten

Chocolade- notentaart

Chocolade- notentaart

#taart #kerst #fodmap #glutenvrij #coeliakie #lactosevrij

Hoeveelheid

12 personen

Tijd

20 minuten & 25 minuten baktijk & tijd om af te koelen

Wat heb je nodig

  • boter en (gluten)vrije bloem voor de springvorm
  • 4 eieren, dooiers en wit gescheiden
  • 200 gram fijn tafelsuiker
  • 2 druppels vanille-extract
  • 1 snufje zout
  • 100 gram walnoten, gehakt
  • 100 gram amandelen, gehakt
  • 200 gram pure chocolade, gehakt
  • poedersuiker om te bestuiven of geraspte pure chocolade
  • geklopte, (lichtgezoete) (lactosevrjie) slagroom, om te garneren

Let op dat voor de glutenvrije variant alle producten glutenvrij zijn, idem  bij lactosevrij.

Materiaal

  • Oven, 175 gram C / gasstand 4, voorverwarmd
  • Springvorm van 28 cm
  • Bakpapier
  • (Hand)mixer

Bereidingswijze

  • Bekleed een springvorm van van 28 cm met bakpapier.
  • Vet deze in met boter en bestuif met (glutenvrije) bloem.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden C / gasstand 4.
  • Klop de eidooiers, suiker en het vanille-extract tot het lichtgeel en schuimig is.
  • Klop het eiwit in een vetvrije kom met een snufje zout tot stijve pieken.
  • Spatel beide massa's voorzichtig door elkaar.
  • Schep de noten en de chocolade er voorzicht in 4 porties door en giet het meteen in de vorm en maak de bovenkant glad met een spatel.
  • Bak de taart in 25 minuten, haal deze uit de oven en laat volledig afkoelen.
  • Serveer op kamertemperatuur bestrooid met poedersuiker of gerapste chocolade en een royale toef geklopte (lactosevrije) room.

Deze taart is ook heerlijk als nagerecht.

 

 

Bron: Ellen Steinmeijer, ABCdietist