Recepten van ABC Diëtisten

Kerst tussengerecht (coquilles met zeekraal)

Kerst tussengerecht (coquilles met zeekraal)

#kerst #FODMAP #cholesterol

Hoeveelheid

4 personen

Wat heb je nodig

Beurre blanc saus

  • 1 sjalotje
  • 200 ml witte wijn
  • Sap van een halve citroen
  • 100 ml water
  • 4 zwarte peperkorrels
  • 50 ml room
  • 200 g  koude roomboter
  • zout en peper

Coquilles

  • 200 g zeekraal
  • 1 el geroosterde hazelnootjes
  • 4 grote coquilles (of 8 kleine)
  • olie om te bakken en een stukje roomboter

 

Voor aanpassingen aan jouw dieet zie onder bereidingswijze.

 

Bereidingswijze

  • Hak de hazelnoten grof.
  • Snijd de  koude boter in blokjes en leg  deze terug in de koelkast.
  • Snipper het sjalotje en laat samen met de wijn, citroensap en water inkoken tot de helft van de hoeveelheid. Zeef het mengsel  en schep er 4 eetlepels uit.
  • Vries  eventueel de rest in om voor een volgende keer te gebruiken.
  • Voeg de room toe en laat nog circa 1 minuut inkoken tot het iets indikt.
  • Zet het vuur laag en roer blokje voor blokje de boter erdoor. Laat het steeds opnemen in de saus.
  • Breng op smaak met wat zout en laat het niet koken, want dan gaat het schiften.
  • Bak de coquilles in wat olie met een stukje boter aan beide zijden in enkele minuten bruin en net gaar. Bestrooi met zout en peper.
  • Roerbak de zeekraal in een pannetje tot het een beetje glazig en wat zachter wordt. Verdeel het over kleine bordjes en schep er  niet teveel saus op.
  • Verdeel de coquilles erop en bestrooi met de gehakte geroosterde hazelnoot.

 

 

DIEETAANPASSINGEN

Cholesterolbeperkt:

Vervang de room door sojaroom.

Vervang  in de saus de roomboter door harde plantaardige margarine zonder lactose.

Gebruik voor het bakken alleen olie.

 

Energiebeperkt:

Laat de saus achterwege.

 

Energieverrijkt:

Het standaard recept opvolgen.

 

FODMAParm:

Vervang het sjalotje door het groene deel van de prei.

 

Koolhydraatarm:

Het standaard recept opvolgen.

 

Lactosearm:

Vervang de room door sojaroom.

Vervang  in de saus de roomboter door harde plantaardige margarine zonder lactose.

Gebruik voor het bakken alleen olie.